Відкрита лекція на тему «Органічне виробництво плодово-ягідних культур»

Відкрита лекція  на тему «Органічне виробництво плодово-ягідних культур»

12.03.2024 Ольга ПЕТРОВА провела відкриту лекцію з дисципліни «Основи сільськогосподарського виробництва» на тему: «Органічне виробництво плодово-ягідних культур» для здобувачів освіти спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» другого курсу 21-З групи. 

Мета лекції:  ознайомити з принципами органічного виробництва плодово-ягідних культур, розкрити поняття органічне виробництво, органічний продукт, сертифікація  органічної продукції, етапи переходу на органічне виробництво та переваги органічних продуктів. 

Тип заняття за змістом – інформаційна лекція. Використанні засоби навчання: мультимедійна презентація «Органічне вирощування плодово-ягідної продукції», навчальний відеофільм «Органічне виробництво в Україні».

Петрова О.М. розкрила основну мету органічного садівництва – виробництво екологічно безпечної продукції за рахунок повного усунення хімічних засобів захисту рослин і мінеральних добрив, особливо азотних. Це повинно забезпечуватися такими умовами: ґрунт, на якому вирощується продукція, повинен бути вільним від пестицидів, радіонуклідів, важких металів та інших хімічних речовин; під час вирощування продукції не повинні застосовуватися гербіциди, фунгіциди та інші отрутохімікати, а також будь-які інші хімічні речовини; посадковий матеріал та насіння повинні бути екологічно чистими; застосовуються тільки органічні добрива; обробіток ґрунту без глибокої оранки і перевертання пластів; боротьба з хворобами, шкідниками і бур’янами проводиться тільки біологічними і не хімічними агротехнічними методами; ґрунтозахисні заходи проводяться за допомогою мульчування.

До відкритої лекції була запрошена Анна КРИВИТСЬКА, проект менеджер сільськогосподарського підприємства «АГРООРГАНІК». Компанія займається вирощуванням та переробкою органічних ягід, у тому числі традиційних (лісових). З 2016 року вирощують органічні ягоди та овочі: малину, полуницю, обліпиху та ревінь. До складу підприємства входить пасіка. Крім того гостя зазначила, що підприємство проводить дні поля і є учасником Міжнародної конференції «Органічна переробка та торгівля». Також вона розповіла про перспективи ринку органічної продукції як у світі, так і в Україні.

У частині підведення підсумків викладач провила короткий диспут з питання «Картопля чи молоко від «бабусь» – це не органік чи ні?»

На занятті студенти одержали необхідні знання з органічного виробництва плодово-ягідної продукції як перспективному напряму у садівництві.

Ольга ПЕТРОВА,
викладач землевпорядних дисциплін

ПОШИРИТИ:
Перейти до вмісту